Rüyada Kitaplar görmek

Rüyada Kitaplar görmek ile alakalı tabirler aşağıda yer almaktadır. Kaynaklara göre sıralanmıştır.

Osmanlica bilen eleman lazim.. Tikla detaylari oku!

Seyyid Süleyman: Rüya aleminde elinde tefsir kitabı görenin, işleri yoluna girer. Tefsir mütalaa edildiğini gören müşkülatından kurtulur. Elinde fıkıh kitapları gören, hayırlı yolu seçer. Onları okuyan, Allah'ın emirlerine uyar, günahlardan çekinir. Elinde tarih kitapları gören, okuyan, devlet idarecilerine yakın olur. Sözü geçer. Usul(*) kitapları görmek; derin araştırmalarla meşgul olmaya, onlardan bir şey okumak; faydasız şeylerle uğraşmaya işarettir. Rüya sahibiyle bir topluluk arasında şiddetli düşmanlık olur yahut idrakte kusur eder veya yasak olan bir şeyi yapar. Tevhidden bahseden kelam kitapları, mantık, beyan ve emsali kitapları gören, boş garip mevzularla uğraşır. Bu meşguliyetlerinin dine bir faydası olmaz.
Kelime-i Tevhid ve ahlakla alakalı kitaplar gören okuyan, güzel konuşur, iyi fiillerde bulunur, ahireti talep eder, dünyada günah işlemekten çekinir. Dua ve hutbe kitapları görüp okuyanın, duası kabul olur, arzusu yerine gelir. Kısas ve hikaye kitapları ise, onlardan hisse almakla ve hikaye dinlemeye meraklı olmakla yorumlanır. Devlet idarecilerine ait hikaye kitapları görenin dedikodusu yapılır. Hikmet kitapları gören ve okuyan, Kur'an okur. Zeki, idrakli bir insan olur. Nahiv(**) ve edebiyat kitapları gören ve okuyan, dünya işlerinde haris davranır, şöhret olmak ve halk tarafından beğenilmek ister. İnşa(***) ve mektup kitapları gören, devlet idarecisinin katibi olur.
Tıp kitapları görüp okuyan işinde lider olur ve bozulan şeyleri ıslah eder. Tabiat kitapları gören veya onları okuyan, faydası ve kalıcılığı olmayan bir ilimle ilgilenir. Yıldıznameleri görmek ise lüzumsuz dünya işleriyle mesguliyettir. Medhiye, gazel gibi şiir kitapları halk tarafın-dan ayıplanmaya işarettir. Ahlak ve dinle alakalı şiir kitapları hayır ve menfaattir. Tabir kitapları gören, kıymetli bir şahısla görüşür, bundan hayır ve şeref elde eder. Geometri kitapları, dine faydası olmayan bir ilimde ün kazanmaya delalet eder. Kısmet ve mesaha kitapları; faydasız bir yolculuktur. Hesap kitapları görmek ve okumak; karamsarlığa delalet eder. Mizah kitapları, kötü fiiller yüzünen halk arasında çirkin şöhret yapmak ve onlar tarafından ayıplanmaktır.
İbn-i Kesir ve Nafi demişlerdir ki: İçlerinde ne olduğu bilinmeyen ciltli ve ciltsiz kitaplar, menfaatle tabir olunur. Rüyada kitap yakmak, yırtmak vb. iyi değildir.
İbn-i Fuzale şöyle diyor: Birçok kitap toplamak, okumak; geniş bilgi ve idrakle yorumlanır. Rüya sahibi topladığı kitapları okumazsa, ilmin derinliğine inemez. Esaslı bilgi sahibi olamaz.
Bir kitabı ciltlediğini gören, faziletli bir insana iyilik eder.